dijous, 10 de gener del 2008

L’Educació Comença a La Família


Llegeixo estupefacta que un de cada cinc menors catalans d’entre 8 i 11 anys no ha tastat mai el tomàquet i que un de cada tres escolars de primaria no ha menjat mai espinacs. Crec que es una dada preocupant ja que l’alimentació és una activitat bàsica per a la salut de les persones i s’ha d’educar els fills en l’aspecte alimentari al igual que en altres aspectes. A casa nostra sempre ho hem tingut clar, els nostres fills mengen de tot, hi ha coses que els agraden més, com pot ser la pasta i les patates fregides, però mengen el que hi ha i sempre hem procurat que entenguin que menjar no és un càstig, sino una activitat plaent i necesaria per a viure. Hi ha algunes tàctiques que ens han ajudat en l’educació alimentaria d’en Pol Nabil i la Paula:
1- Anar a comprar al mercat o al super.Crec que es molt positiu que els nens i nenes vagin al mercat a compar amb els pares, que vegín que la nevera no s’omple sola i que cal decidir què comprar per menjar per tenir una dieta equilibrada.
2- Deixar que entrin a la cuina per veure com cuinem. Els fa veure els colors i olors del menjar i els introdueix a la cuina.
3- Deixar que col•laborin en la preparació del menjar. Els encanta poder ajudar, preparar l’amanida, posar la carn a la plaxa, farcir la pitzaa, remenar el caldo, sucar el pa amb tomàquet….
4- Estimular-los que provin TOTS els aliments i que aprenguin a diferenciar els gustos. Es com un joc, que hem de saber descubrir els sabors i posar els adjectius escaients, salat, dolç, picant, sec, eixut,fort, suau, cru, cuit……
Una anécdota que em va passar quan encara no era mare, jo menjava meló i tenia prop un nen de cinc anys (fill d’un familiar) que em mirava, jo li vaig oferir un troç i la seva mare em va dir que no li agradava, però el nen va agafar el meló i se’l va menjar. La realitat era que mai li havien donat melo i la familia creia que no li agradava. Actualmet el nen ja te 14 anys i fa pena veure’l menjar. Cada dia ha de menjar patates fregides i la verdura ni la tasta, la fruita en pro feines i el peix només en forma de croquetes. Sincerament crec que l’alimentació és massa important per deixar-la als gustos dels nens. Els pares ens hi hem d’implicar i EDUCAR el paladar dels postres fills perquè sàpiguen menjar sa i equilibrat.